Archiv štítku: školní jídelny

ilustrační foto. by World Bank Photo Collection (flickr.com) (CC BY-NC-ND 2.0)

iDnes.cz: Školáci fotící nevábné obědy poznali, jak dospělí reagují na kritiku

12.03.2015

V souvislosti diskuse o kvalitě jídla v brněnské základní škole, kterou rozpoutali dva školáci svými fotografiemi obědů ze školní jídelny, které nahrávali na facebook, si můžete přečíst dva texty dietoložky Margit Slimákové. V jednom z nich hodnotí složení jídelníčku dané …

 
Bez-názvu-3

Je stravování ve školních jídelnách ne/zdravé?

10.09.2014

Podívejte se na duel specialistky na výživu Margit Slimákové a ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala nad otázkami kolem školního stravování. Podle Margit Slimákové nedošlo za posledních 25 let ke smysluplným změnám ve výživových doporučeních pro jídelny. Co na to říká …

 
MKK_6813

Víte, jak se vaří ve školní jídelně snů?

29.05.2014

Jídlo ve školách bývá terčem kritiky, předsudků a příčinou nespokojenosti mnoha rodičů. Leckdy oprávněně. Ale není fér házet všechny jídelny do jednoho pytle. Cestu ven představila přednáška Renaty Lukášové na Prague Food Festivalu. Návštěvníci stánku Jídelna snů mohli slyšet, jak probíhala proměna obyčejné …

 
Bez-názvu-12-620x360

Tisková zpráva: Školní jídelny se nezmění, dokud rodiče nebudou opravdu chtít

04.05.2014

Kulatý stůl o školním stravování ukázal, že za současného stavu nelze čekat, že školní jídelníček bude lákavější a významněji podpoří zdravý životní styl současných školáků.Praha 29. října – Z diskuse odborníků, kteří zastupovali státní správu i rodičovskou veřejnost, vyplynulo, že je …

 
21

Rodičák č. 9: Je to nadlidský úkol prosadit zdravější kuchyni ve školních jídelnách?

04.04.2014

„Méně cukru a více ovoce — Chceme omezit slazení. Spotřební koš sice nenutí děti jíst cukr, ale jeho uvedení v požadovaných kategoriích vede ke zbytečnému a nadměrnému slazení. Například nevidíme důvod, proč by se měly dětem podávat doslazované nápoje,“ vysvětluje Margit …

 
foto zdroj: TomasBednar (Wikimedia Commons) (CC BY-SA 3.0)

Horký brambor školních jídelen: Jak prosadit zdravější a chutnější kuchyni?

19.01.2014

Přečtěte si článek, který vyšel v minulém čísle týdeníku Respekt pod názvem Odvážná kuchařka. Jeho tématem jsou iniciativy za změny ve školním stravování. Jejich cílem je větší podíl zeleniny oproti masu a mléčným výrobkům, využívání potravin z produkce místních farmářů a …

 
MS_Simunkova_MG_9127

Školní stravování: mýty a realita

21.02.2013

Přečtete si rozhovor s Petrem Tláskalem, primářem dětské polikliniky Fakultní nemocnice Motol a předsedou Společnosti pro výživu o významu stravování ve školních jídelnách.