Tisková zpráva: Extra třída nabízí učitelům peníze na realizaci projektů s žáky

Praha 5. září 2012 – V pondělí 3. září spustila obecně prospěšná společnost EDUin stránky programu Extra třída, který je určen k podpoře žákovských projektů rozvíjejících spolupráci s místní komunitou. Program je určen pro školy, které jsou certifikovány značkou Rodiče vítáni, a umožní jim získat podporu až 30.000 Kč z Nadačního fondu Tesco, jenž je partnerem projektu.

Extra třída je nový program pro školy, se kterým přichází obecně prospěšná společnost EDUin v partnerství s Nadačním fondem Tesco. Navazuje na iniciativu Rodiče vítáni, která podporuje kvalitní komunikaci s rodiči a otevření školy směrem k místní komunitě. Program Extra třída chce motivovat žáky 8. tříd ZŠ (a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií) k přípravě a realizaci projektů, které budou mít pozitivní dopad na život v obci (popř. městské čtvrti), kde se jejich škola nachází.

Může jít o zorganizování festivalu, happeningu, výstavy, dílny zaměřené na konkrétní dovednosti, případně může být cílem projektu proměnit vzhled konkrétního místa zřízením naučné stezky, výsadbou rostlin nebo stromů či cokoliv jiného.

Celým procesem přípravy a realizace projektu žáky provází jejich patron, učitel, který má prostřednictvím portálu k dispozici metodiku obsahující jak popis jednotlivých kroků, tak pracovní listy pro žáky.

Zdeněk Slejška, výkonný ředitel EDUin, řekl: „Pro vytvoření nového programu jsme se rozhodli ze dvou důvodů. Za prvé chceme nabídnout peníze na práci s žáky těm školám, které projevily vstřícnost k rodičům a snaží se plnit kritéria značky Rodiče vítáni. Zároveň chceme, aby to byla práce viditelná pro místní komunitu, která zvýší kredit školy v obci. Program se snažíme zacílit tak, aby vedl u žáků k rozvoji těch kompetencí, na které bývá ve škole méně času. Při přípravě projektu budou muset žáci jednat s místními úřady, pokoušet se o spolupráci s občanskými sdruženími, fyzicky se účastnit organizace akce v rámci realizačního týmu. To všechno jsou činnosti, které děti užijí v praktickém životě.“

Kontakty:

· Zdeněk Slejška, výkonný ředitel EDUin
e-mail: zdenek.slejska@eduin.cz, mobil: 605 967 368

Poznámky pro editory:

• Web programu Extra třída s podrobnými informacemi, jak se zaregistrovat, najdete na adrese www.extratrida.cz, včetně krátkého propagačního videa.

• Značka Rodiče vítáni je jednoduchá certifikace základních škol a nižšího stupně víceletých gymnázií, která zaručuje rodičům základní standardy vstřícné komunikace a jednání ze strany školy. Projekt odstartoval v září 2011 a za loňský rok se k němu přihlásilo 320 škol. Více na www.rodicevitani.cz.

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin, o. p. s. byla založena v květnu 2010 a realizuje a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz.

• Nadační fond Tesco vznikl v roce 2009 a jeho hlavním posláním je podpora lokálních neziskových organizací ve všech regionech ČR, které působí zejména v oblasti zdravotnictví a sociální péče; zaměřuje se též na podporu vzdělávání dětí a mládeže. Jedním z jeho stěžejních projektů je Běh pro život, jehož letošní 5. ročník si dal za cíl pomoci dětem bez rodiny. Více se dozvíte na www.nadacnifondtesco.cz.
  • Populární verzi vzdělávacích témat najdete na http://fertek.blog.respekt.ihned.cz.