Tisková zpráva: Ke značce Rodiče vítáni se přihlásilo už přes padesát škol

Školy projevují o novou certifikaci překvapivý zájem, nominace rodičů zatím zaostávají.

Praha 19. září 2011 – Za první tři týdny od vyhlášení značky Rodiče vítáni požádalo a její přidělení a profil na interaktivní mapě už přes padesát škol a víceletých gymnázií. Nejvíce registrovaných škol je zatím v Praze a Středočeském kraji.

Značka Rodiče vítáni označuje ty školy, které zaručují rodičům svých žáků základní pravidla vstřícné komunikace – respekt k pracovnímu času rodičů, flexibilitu při sjednávání schůzek, přístup do školy i v odpoledních hodinách, dostupnost všech telefonických kontaktů a informací o škole, diskrétnost při projednávání záležitostí týkajících se žáků. První reakce ukazuje, že je dostatek škol, kterým dodržování takových pravidel nedělá problém, a naopak stojí o to, ukázat rodičům, že umějí nabídnout i mnohem víc.

Během prvních třech týdnů o certifikaci požádalo 52 škol, z toho 2 víceletá gymnázia. Nejvíce registrovaných škol je v Praze (12), dále pak ve Středočekém (7) a Jihomoravském kraji (6). Po jedné škole mají kraje Jihočeský, Královehradecký, Karlovarský, Plzeňský a kraj Vysočina. Ani jedna škola se zatím nepřihlásila ve Zlínském kraji

Pro udělení značky musí školy splnit šest povinných a dvě ze sedmnácti volitelných kritérií. Většina přihlášených škol uvádí, že splňuje 10 – 15 kritérií k rodičům vstřícné školy, ale existuje i základní škola, která si zaregistrovala všech 23 kritérií.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin o.p.s., řekl: „Vzhledem k tomu, že od startu značky Rodiče vítáni uběhly zatím pouhé tři týdny, spontánní zájem škol dát o sobě vědět a upozornit na vstřícné chování vůči rodičům, nás překvapil. Hlavní vlna oslovování škol nás teprve čeká, ale první reakce jsou jednoznačně pozitivní. Jsme také rádi, že ona první padesátka škol je rovnoměrně rozložena téměř po celé republice a nejde tedy jen o „pražský“ projekt.“

Kontakty:

·Tomáš Feřtek, tiskový mluvíc EDUin, o.p.s.
e-mail: tomas.fertek@eduin.cz, mobil: 602 687 016

Poznámky pro editory:

• Interaktivní mapu, kde najdete všechny přihlášené školy, si prohlédněte ZDE

• Školu vstřícnou k rodičům můžete nahlásit ZDE.

• Starší tiskové zprávy o značce a knize Rodiče vítáni najdete ZDE, ZDE a ZDE

• Kompletní kritéria certifikace – povinná i volitelná – najdete ZDE.

• Logo Rodiče vítáni a plakát s kritérii certifikace si můžete stáhnout ve formátu PDF ZDE.

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin o.p.s. byla založena v květnu 2010 a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz

• Populární verzi vzdělávacích témat najdete na blogu http://fertek.blog.respekt.ihned.cz