Když je zdravý školní oběd nevábný, děti ho nejedí. Ale jde to i jinak


FOTO: Pokrm pøipravený vítìzem finále soutìže O nejlepší školní obìd 2017, ve kterém 24. srpna v Praze zmìøily síly kuchaøské týmy z deseti nejlepších školních jídelen v ÈR. Kuchaøky ze základní a mateøské školy Petrohrad Lenka Bláhová a Dana Ïopanová pøipravily menu ve složení: polévka jarní zeleninová s bramborem, hovìzí závitky s øapíkatým celerem a mrkví, rýže s quinoou. Jako zákusek kuchaøky pøipravily tvarohový dezert s borùvkami bez mouky.

Rodiče čím dál víc stojí o to, aby školní jídelny vařily zdravě. Jen je třeba si správně určit cíl. Aby se zdravé jídlo povedlo, a aby ho děti jedly.

Školní stravování by mělo být zdravější, to ale nestačí. Aby zdravé jídlo u dětí obstálo, musí i dobře vypadat a dobře chutnat. Jinak se snaha rodičů o ozdravení obědů míjí účinkem. „Cateringová firma, která k nám dováží obědy, se snaží vařit zdravě a ze zdravých potravin. Dokonce to má i v názvu. Ale jídla někdy vypadají nevábně, děti je nechtějí a musíme je hodně přemlouvat, aby alespoň ochutnaly,“ říká paní učitelka jedné soukromé mateřské školky.

To byl třeba případ pokrmu s názvem kuba s houbami: suché kroupy promíchané se žlutými zrnky kukuřice, sem tam pár hub. „Tahle jídla často zbývají, a tak si je my učitelky nosíme domů. Dospělý to sní,“ dodává paní učitelka.

Jídla nevábného vzhledu děti nechtějí, učitelky si je nosí domů.

Školy se zároveň při sestavování jídelníčku musejí vejít do omezeného rozpočtu a plnit výživové normy nařízené vyhláškou. S ohledem na tohle vše zdravé a zároveň lákavé obědy umí zatím málokterá škola. Ale jde to.

A vítězem se stává…
Některé školy vaří přímo fantasticky. Alespoň to tak vypadá z pokrmů přihlášených do soutěže O nejlepší školní oběd, kterou pořádá Společnost pro výživu. Letos proběhl osmý ročník a přihlásilo se 71 jídelen. Téma bylo ZDRAVÍ NA TALÍŘI, KTERÉ VŠEM CHUTNÁ.

Vítezný oběd ze základní školy Petrohrad v Černčicích. © František Vlček, MAFRA

Nejlepší školní oběd letos uvařili v základní a mateřské škole Petrohrad ze severočeských Černčic. Skládal se z jarní zeleninové polévky s bramborem, hovězích závitků s řapíkatým celerem a mrkví a tvarohového dezertu s lesní ovocnou směsí bez mouky.

Menu deseti finalistů soutěže je na stránkách Společnosti pro výživu. Bodovaly krémové polévky, z pečeného celeru a květáku, z pečených rajčat s červenou čočkou či s petrželkovým pestem, mrkvovými chipsy a krutony. Masité pokrmy zastupovaly různé závitky a rolky, často z krůty. Maso doplňovaly vynalézavé přílohy: jáhlový gratin s kurkumou a parmazánem, hráškový kuskus či bramborové nebo bramborovo-brokolicové pyré.

Podmínkou soutěže je, aby jídla byla z dostupných surovin a hodnotí se i proveditelnost. A co je důležité – v zadání se zdůrazňuje, že pokrmy musí být oblíbené dětskými strávníky.

Ti ostatně sedí i v porotě.

Pokud i u vás vaří takto luxusně, přihlaste vaše paní kuchařky do soutěže. Pokud ne, ukažte jim, jak to dělají jinde.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.