Školka, která má nejlepší jídlo v Česku. Jak to dělá? Je to o lidech, spíš než o penězích

Vejce pouze v bio kvalitě či z volného chovu, suroviny z místních zdrojů, žádná dochucovadla a polotovary. To všechno a ještě víc musí splnit škola, která chce získat zlatý certifikát v programu Skutečně zdravá škola. V České republice je taková jen jediná – soukromá MŠ Semínko v Praze. Co se tam jí a jak se to vaří?

Těsně před devátou ráno se otevírají dřevěné dveře a ke stolečkům v jídelně MŠ Semínko v Toulcově dvoře v Praze usedá téměř padesátka dětí od 3 do 6 let. Berou si talířky a učitelé jim servírují dopolední svačinku – plátky kváskového chleba s drožďovou pomazánkou, tyčinky z papriky a mrkve. Do hrníčků nalévají podle přání mléko, neslazený čaj nebo vodu. Krajíčky rychle mizí, některé děti si samy jdou namazat další.

Pak děti vybíhají ven a z kuchyně zavoní oběd. Na sporáku probublává gulášová polévka z bio hovězího masa a brambor, v dalším hrnci paní kuchařka míchá hlívu ústřičnou. Ta se bude k obědu podávat se zeleninou, bulgurem, sýrem a rajčátky.

Učitelky dětem chystají balíčky na dopolední putování s Mikulášem. Najdou v nich pytlík křížal, rozinek, několik ořechů a mandarinku. „Školku jsme před 15 lety zakládali už s tím, že chceme děti vést ke zdravému životnímu stylu. Děti jsou venku za každého počasí několik hodin denně a velmi nám záleží na tom, co jedí. Rodiče si nás s tím už vybírají,“ říká ředitelka školky Magdaléna Kapuciánová.

Bulgur, kamut, quinoa… ale také hovězí a mléko
Děti ze školky, která prosazuje zdravý životní styl, nejsou živé z kořínků, vloček a zelí. I v rámci daných výživových norem se dá vařit zdravě. „Jsme školka s akreditací MŠMT, musíme tedy plnit i všechna nařízení, spotřební koš a tak dále,“ říká Iveta Garciová, vedoucí školní jídelny. „Chodí k nám inspekce i kontroly z hygieny a vše musíme mít v pořádku. Obsah masa v jídelníčku neplníme každý měsíc na sto procent, ale to je podle vyhlášky možné. Maso mívají děti jako hlavní chod dvakrát týdně a k tomu masové vývary, a to stačí,“ dodává.

Ke každému jídlu tu dětem servírují čerstvé ovoce nebo zeleninu, přidaný cukr používá školní jídelna jen velmi omezeně, nevaří se tu z polotovarů. Pokud mají děti ke svačině třeba pohankovou kaši, osladí se medem, datlovým sirupem nebo sušeným či čerstvým ovocem, stejně jako moučníky. K pití mají děti hlavně vodu, ale také neslazené čaje nebo mléko, v létě ředěný mošt. Ve školním řádu je přímo zakázáno podávat dětem cukrovinky na půdě školky. Výjimkou nejsou ani různé oslavy – učitelé vybízejí rodiče k tomu, aby raději přinesli čerstvé či sušené ovoce, nebo třeba domácí mrkvové muffiny.

Většinou nám tu nezbyde nic
A jedí děti zdravou stravu s chutí? Nedožadují se smažených rybích prstů nebo sladkého kakaa? Školka na to jde chytře. „V září, když přijdou nováčci, vaříme spíš klasičtější jídla, aby si mohly v klidu zvykat na samotné prostředí školky a neřešily jídlo. Třeba pohanku jim dáme napřed do polévky, aby ji vyzkoušely v malém, než jim ji naservírujeme jako přílohu. Máme pravidlo, že každé jídlo musí děti alespoň ochutnat, než ho odmítnou. Většinou si ale spíš chodí přidat. Některé jdou i pětkrát a obvykle nám tu nic moc nezbyde,“ vypráví Iveta Garciová.

„Kolem školky se vytvořila i rodičovská komunita. Rodiče si k nám chodí pro recepty a ptají se – jak to děláte, že u vás čočku jí, a doma mi ji vrací? I na různých akcích pro rodiny se tu čile předávají recepty, rodiče se inspirují u nás i u sebe navzájem, a my z toho máme radost,“ dodává k tomu.

Součástí zdravého životního stylu je i respekt k přírodě. Děti by se měly dozvědět, odkud se jídlo na talíři bere, znát suroviny, ze kterých se vyrábí, měly by se vyhýbat plýtvání. V MŠ Semínko chodí často na farmu hospodářských zvířat, která v Toulcově dvoře funguje. Děti si můžou umlít mouku, mají možnost si samy něco upéct nebo uvařit, na jaro se chystá návštěva jedné z nejlepších pražských pekáren, přímo do školky by měl své řemeslo přijít předvést řezník.

Není to jen o penězích
V MŠ Semínko platí rodiče za celodenní stravování včetně pitného režimu svých dětí 70 Kč za den – zhruba dvakrát tolik, než v běžných školkách. Výrazně zdravější jídlo ale nemusí být o tolik dražší než česká školková klasika. Například luštěniny nebo obiloviny se dají koupit ve velkých baleních a výrazně tím ušetřit. Namísto různých müsli tyčinek a dalších pochutin je možné upéct domácí koláč nebo buchtu. Podle ředitelky Magdalény Kapuciánové je ale potřeba, aby veškerý personál táhl za jeden provaz, sdílel nadšení pro věc a přicházel s nápady – a to včetně kuchařek, které musejí přijmout třeba to, že například smažený řízek na jídelníčku nebude.

„Někteří ředitelé škol, školek a školních jídelen se často obávají, že když budou chtít přejít na zdravější stravování nebo se zapojit do programu Skutečně zdravá škola, že to pro ně bude namáhavé a budou už pořád jenom řešit, co dětem uvařit. V programu je jim ale k dispozici velká podpora. Metodici poradí s tím, jaké konkrétní výrobky nakupovat, kde například sehnat maso nebo zeleninu z farmy, poskytnou i kuchařku s recepty. Takže práce to na začátku určitě je, ale škola na ni není sama,“ vysvětluje Iveta Garciová.

Mateřská škola Semínko se s námi podělila o dva zdravé recepty:

Bramborovo-jáhlové šťouchance

Brambory
Jáhly
Česnek
Jarní cibulka
Máslo
Majoránka
Sůl
(Může být i mléko, záleží na tom, jakou chcete mít konzistenci.)

Uvařené a rozšťouchané brambory smícháme s uvařenými jáhly, rozetřeným česnekem, máslem, majoránkou a orestovanou jarní cibulkou.

Podáváme nejlépe se zeleným hráškem uvařeným na másle.

Cizrna zapečená s rajčaty a mozzarellou

Cizrna
Rajčata sterilovaná loupaná
Rajčatový protlak
Cibule
Pórek
Cuketa
Paprika
Jarní cibulka
Česnek
Mozzarella
Olivový olej
Sůl, cukr, oregano, bazalka, tymián

Cizrnu namočit a následně uvařit. ½ cizrny rozmixovat a ½ nechat vcelku. Z ostatních surovin (vyjma mozzarelly) uvaříme omáčku, do které vmícháme cizrnu. Nalijeme na vymazaný pekáč, poklademe plátky mozzarelly a pečeme na 180 stupňů po dobu cca 30 minut.

1

Pravidla diskuze

(zavedena 13. dubna 2018)

Vítejte v debatním prostoru online magazínu Rodiče vítáni. V zájmu udržení úrovně debaty a zajištění komfortního a bezpečného prostředí pro všechny zúčastněné zde platí následující pravidla:
  • Diskutuje se o tématu článku, neodklánějte debatu jinam
  • Nevnášejte sem svou agendu, kterou k tématu pouze „přilepíte“
  • Nevkládejte do svých odpovědí odkazy na jiné stránky, pokud se netýkají přímo tématu článku
  • Příklady z praxe jsou naopak vítány
  • Respektujte důstojnost autorů, respondentů i ostatních diskutujících
  • Nepřenášejte polemiku do osobní roviny kritizováním osoby autora, respondenta a jiného diskutujícího, jeho kvalifikace, vyjadřování, kompetencí
  • Netolerujeme hrubé jednání, vulgarismy ani jakékoli ponižování druhých
  • V souladu se zákony ČR je zde zakázáno jakkoli paušálně očerňovat jednotlivce či skupiny lidí s odkazem na jejich etnicitu, pohlaví, sexuální orientaci či náboženské vyznání
Příspěvky porušující pravidla mažeme.
avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Dana Knappová Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

nejnovější nejstarší
Dana Knappová
Host
Dana Knappová

Do této školky chodil můj prostřední syn. Bylo to v naprostých začátcích,první čtyři roky existence školky. Už tehdy bylo jídlo neskutečně dobré a všechny nové děti si během podzimu zvykly jak na zeleninu, tak na méně známé potraviny. Děti opravdu chodily ven, co to šlo – a možná i díky tomu měly chuť k jídlu a málokdo se v jidle vrtal. Přeji školce i paní ředitelce Magdě do dalších let hodně úspěchů!